Υπερηχοτομογραφια

Περιστατικό άτυπης σκωληκοειδίτιδας

Πρόκειται για ασθενή 17 ετών, ο οποίος προσήλθε από τα ΤΕΠ στο τμήμα υπερήχων για για διερεύνηση  άνω – κάτω κοιλίας, λόγω άτυπου διάχυτου κοιλιακού άλγους.

Από το ιστορικό: δεκατική πυρετική κίνηση από ωρών και  από τον εργαστηριακό έλεγχο ήπια λευκοκυττάρωση (WBC=11.500 x 10^9/L ).

Από τον υπερηχογραφικό έλεγχο προκύπτει το παρακάτω πόρισμα:

Στο δεξιό λαγόνιο βόθρο παρατηρήθηκε  συμπαγής δομή παρά τα λαγόνια αγγεία, με διαστάσεις 4,5Χ1,8εκ χωρίς εμφανή αγγείωση, που πιθανώς αφορούσε σε εντερική έλικα με περιεχόμενο. Ενώ στους πέριξ ιστούς δεν απεικονίστηκαν παθολογικά ευρήματα όπως διογκωμένοι λεμφαδένες, συλλογές υγρού ή θολερότητα περιεντερικού λίπους.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι το μόρφωμα  δεν είχε την χαρακτηριστική εικόνα οξείας σκωληκοειδίτιδας , πλην της ανατομικής του θέσης.

Σε αυτή την περίπτωση ήταν εξαιρετικά δύσκολο να τεθεί υπερηχογραφικά  η διάγνωση οξείας σκωληκοειδίτιδας.

Βλέπε εικόνα 1.

 

Στιγμιότυπο 4 (6-2-2015 1-39 μμ)

Στιγμιότυπο 2 (6-2-2015 1-38 μμ)

Όπως βλέπετε στην εικόνα στο δεξιό λαγόνιο βόθρο απεικονίζεται υποηχογενές συμπαγές  μόρφωμα με διαστάσεις 4,5 Χ 1,8 εκ, το οποίο δεν έχει τα τυπικά υπερηχογραφικά χαρακτηριστικά σκωληκοειδίτιδας, παρόλ’ αυτά αποδείχτηκε ότι είναι οξεία σκωληκοειδίτιδα που πιθανώς οφείλεται σε κοπρόλιθο που έφραξε τον αυλό της απόφυσης. ( το υπερηχογενές μόρφωμα με χαρακτηριστική σκιά λίθου).

 

Λόγω επιδείνωσης της κλινικής εικόνας και της ραγδαίας αύξησης των λευκών αιμοσφαιρίων, ο νεαρός ασθενής υποβλήθηκε σε διερευνητική λαπαροτομία, όπου και διαπιστώθηκε ρήξη φλεγμένουσας σκωληκοειδούς απόφυσης.

Έγινε σκωληκοειδεκτομή.

 

Στην εικόνα 2 βλέπετε το παρασκεύασμα. Όπως φαίνεται στη φωτογραφία, το μόρφωμα που απεικονιζόταν στο υπερηχογράφημα αφορούσε σε αναδίπλωση και φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης .

 

__________

 

Από την καλλιέργεια περιτοναϊκού υγρού προκύπτουν δύο αερόβια παθογόνα μικρόβια: Pseudomanas aeruginosa και Klebsiella pneumoniae.

Ο ασθενής έλαβε αγωγή σύμφωνα με τα αποτελέσματα του αντιβιογράμματος.

 

Οι εικόνες από το υπερηχογράφημα  είναι ευγενική παραχώρηση της κας Ε. Αντύπα Διευθύντριας ακτινολογικού τμήματος Γ.Ν.Α. Ευαγγελισμός και από του χειρουργικό παρασκεύασμα του κου Καλατζή Βασιλείου ειδικευόμενου χειρουργικής κλινικής του Γ.Ν.Α. Ευαγγελισμός.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>